preskoči na sadržaj

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Login
Upisi

Sve o upisima u Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka

 

Što ja zapravo radim?

e-dnevnik

Prirodoslovna i grafička škola koristi e-Dnevnik. U nastavku su poveznice na odgovarajuće web-stranice.

Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Moj dan u Europskom parlamentu
Autor: Administrator , 23. 12. 2019.

Strasbourg je jezgra Europskog parlamenta, čiji smo posjet u projektu Ekoscole osvojili (drugim) najboljim radom u zemlji. Novo iskustvo započelo je divljenjem velebnoj zgradi, pomalo sa strahopoštovanjem. Mjere sigurnosti pri ulasku podvrgnute su strogom sustavu, koji involvira personalni pregled i detekciju metala. Prolaskom sustava bez ikakvih komplikacija kročili smo u atrij Parlamenta, koji svojom visinom podsjeća na nuklearni dimnjak. Prostor u Parlamentu bio je prostran i isprepleten dvostrukim balkonskim hodnicima posred čega su viseće biljke. No, dosta o estetici, naše avanture i osjećaj važnosti počeo je dodjelom etiketa timova. Kolega Erik i ja bili smo jedini novinari u paru u svojoj skupini, u svrhu rasterećenja. Cijela zamisao integriranih novinara zvučala nam je pomalo neobično, no predvođeni voditeljicom, kasnije zadaće koje smo obavljali i nisu ispale tako suhoparne kada se pomnože sa činjenicom da smo cijelo vrijeme bili okruženi ljudima s istim obvezama.


Dobar dan počinje dobrim jutrom, tako je naš dan u Parlamentu započeo jutarnjom kavom. No, ubrzo je dan počeo gubiti na smislu otkrićem da je pušenje zabranjeno, a  izlaz na vanjski zrak ne postoji, barem do kraja dana. Prva stopa na agendi bila je upoznavanje sa saborskom salom. Amfiteatralna prostorija počela se puniti mladim aktivistima svih dijelova Europe. Dojmovi su očaravali, vladali su osjećaji ozbiljnosti, razvidni u stilu odijevanja gostiju, i časti sjedenja na parlamentarnim stolicama. I da ne zaboravim, ponos pri predstavljanju svojih domicilnih zemalja. Subjektivno, najzabavnije iskustvo bilo je glasovanje i nadobudnost pri gledanju usljedne statistike, tj. s koliko ljudi dijelite stavove. Poslije gostovanja visoke europske ličnosti nahrlili smo na domjenak u istoj marendaonici s početka našeg dana. Nakon ručka pristupili smo multilingularnom ispitu o Europskom parlamentu. Nakon punjena baterija, iz izazova nastalog tim ispitom, grupa nas novinara pošla je u sobu za press konferencije, dok su drugi, nenovinari, bili raspoređeni u manje parlamentarne sobe, ukalupljeni po svojim temama. Ondje smo bili upoznati s općenitim radom Parlamenta, te smo postavljali pitanja našoj voditeljici i administratorici. Odabrali smo i najbolji selfie pod hashtagom #euroscola051219. Iako je bio samo jedan prijavljen, to nije umanjilo njegovu vrijednost. Nakon što su sva pitanja bila odgovorena i sva znatiželja utažena, dobili smo priliku intervjuirati ostale novinare. Kao medijski tehničar, snimao sam anketiranje koje je vodio Erik. Smijeha i domišljatih odgovora nije nedostajalo, a nakon kratkog vremena, budući da smo bili ograničeni vremenom, otišli smo u jednu od onih manjih parlamentaonica, gdje je izvjestan tim oštrio svoga predstavnika. Po završetku navedenoga, krenuli su spremno, a i mi za njima, zadnji put u parlamentaonicu. Jedan od naša 24 učenika imao je priliku stajati i najaviti njihovu grupu. Rasprave su imale dobra pitanja, no argumentacija predstavnika izgledala je pomalo korumpirano. Gotovo da nisu ništa ni rekli ni konkretizirali. Svi prijedlozi, iako ne mogu egzistirati de facto, bili su podržani čak velikom većinom, i na to je ukazao i voditelj simulirane sjednice.
Kao zadnja točka na repertoaru, održan je kviz pobjednika ispita s ručka. Čak dvoje naših, hrvatskih kolega, participirali su u dvije grupe od najbolje četiri. Iako su na kraju otišli praznih ruku, zabave pri sudjelovanju bilo je napretek jer su sudjelovali čak svi u Parlamentu. Pobjednici su bili nagrađeni, kao i onaj jedini te ujedno i najbolji selfie. Na rastanku je bila gužva, ali izlaskom iz Parlamenta svakako je ostao žig jednog novog iskustva. Vjerujem da bi većina učenika voljela jednoga dana obnoviti iskustva, a neki ih i nadograditi. Stoga, zovite nas opet.
Luka Pešić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju