preskoči na sadržaj

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Login
Upisi

Sve o upisima u Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka

 

Što ja zapravo radim?

e-dnevnik

Prirodoslovna i grafička škola koristi e-Dnevnik. U nastavku su poveznice na odgovarajuće web-stranice.

Tražilica
Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Grafički urednik - dizajner

Trajanje obrazovanja 4 godine

Opis poslova
Grafički se dizajneri bave likovnim oblikovanjem knjiga i časopisa, kalendara, promotivnih materijala, izradbom posjetnica, plakata, osmišljavanjem vizualnog identiteta tvrtki (dizajniranjem logotipa, memoranduma, posjetnica i koverti). Oni prije svega vode računa o tomu da predmeti koje dizajniraju budu privlačna izgleda, uočljivi i prepoznatljivi. Može se reći da se bave “vizualnom komunikacijom”. Vrlo često bave se i fotografijom.
Grafički urednik – dizajner uređuje grafički proizvod, vodeći računa o estetskom izgledu i skladnosti cjeline sadržaja. Izračunava utrošak materijala, organizira posao, korigira pokusne uzorke otisnutih materijala te riješava različite tehničke probleme prilikom realizacije. U radu se služi računalom, koristeći grafičke aplikacije, te kalkulatorom i tipometrom. Komunicira i surađuje s grafičkim dizajnerima, tehničkim urednicima i naručiteljima grafičkih proizvoda.
Grafički urednik - dizajner grafički oblikuje konačni proizvod, odabire odgovarajuću vrstu i veličinu pisma za tisak, određuje likovni izgled stranice i konačnog proizvoda te razmještaj i redoslijed priloga.
U radu se služe računalima, opremljenim vrhunskim grafičkim aplikacijama, koji omogućuju trodimenzionalni prikaz i animaciju.

Radni uvjeti
Grafički urednik – dizajner radi u zatvorenom prostoru pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti, pretežno sjedeći. Dio poslova obavlja u prostoriji bez buke i isparavanja, a prema potrebi posla, odlazi i u druge radne prostorije, gdje je izložen papirnoj prašini, mirisu boja i ljepila te buci. Njihov posao zahtijeva veliku predanost radu: kako su vezani uz definirane rokove u kojima moraju završiti posao, često na poslu ostaju duže ili rade i kod kuće.

Poželjne osobine
Dobro razvijena psihomotorika, dobar vid na blizinu, raspoznavanje boja i njihovih nijansi i različitih oblika, sposobnost brzog uočavanja, dobra ručna spretnost i spretnost prstiju, dobra misaona koncentracija, odgovarajuća kulturna razina, kreativnost, sklonost likovnom izražavanju i dizajnu. Dizajneri moraju biti kreativni i imati razvijenu sposobnost estetske prosudbe. Uz to je važno da imaju smisla za tehničke probleme i prostorne odnose. Važno je da su precizni u radu, spretnih ruku i prstiju te normalna vida. Poželjno je da dobro crtaju, da mogu jasno prikazati raznovrsne prostorne odnose, da vole suradnju s drugim ljudima i da su komunikativni te spremni raditi dugo i povremeno se odricati uobičajenih trenutaka odmora.
Zanimanje grafički urednik – dizajner primjereno je zdravim ljudima koji nemaju smetnje sluha, respiratorne smetnje ( bronhitis, astma), sklonost alergijama, kronični ekcem kože, oštećenja lokomotornog sustava ( ruku, nogu i kralježnice ).

Što poslije škole?
Za dizajnere je važno da se u radu stalno usavršavaju.
Mogućnost zapošljavanja u dizajnerskim studijima, novinskim kućama, izdavaštvu i ostalim tiskarskim djelatnostima, proizvodnji papira i kartonske ambalaže. Rad u reklamno – propagandnoj djelatnosti kao i samostalna djelatnost u  nekim od navedenih područja grafičke djelatnosti. Nakon stjecanja određenog radnog iskustva grafički urednici - dizajneri često postaju poslovođe ili voditelji dijelova marketinga i odnosa s javnošću.
Nastavak školovanja na grafičkom fakultetu i četverogodišnji Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu školuje visokoobrazovane dizajnere, specijalizirane za industrijski ili grafički dizajn.
Programi za grafički dizajn organizirani su na Grafičkom fakultetu i na Akademiji likovnih umjetnosti. Osim navedenih visokih učilišta, zainteresiranima se nudi i nekoliko privatnih škola koje organiziraju dvogodišnje tečajeve s područja dizajna. Završavanjem ovih fakulteta i škola ne stječe se stručni naziv diplomirani dizajner.

Dobro je znati
Prema onomu što oblikuju, uvjetno ih možemo podijeliti na industrijske dizajnere, dizajnere namještaja, dizajnere interijera, dizajnere keramike i stakla, grafičke dizajnere, scenske dizajnere, modne dizajnere te dizajnere tekstila. Ipak, njihova se djelatnost često isprepleće i rijetko se bave samo jednom granom dizajna.
Grafičkom uredniku - dizajneru  blisko su zanimanja različitih smjerova grafičkih tehničara i ostalih dizajnera.

Nastavni program

NASTAVNI PREDMET

BROJ SATI

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

tjedno

tjedno

tjedno

tjedno

1.

Hrvatski jezik

4

4

3

3

2.

Strani jezik

3

3

3

3

3.

Povijest

2

2

-

-

4.

Vjeronauk / Etika

1

1

1

1

5.

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

2

6.

Politika i gospodarstvo

-

-

-

2

7.

Fizika

2

2

-

-

8.

Matematika

3

3

3

3

9.

Kemija

-

2

-

-

10.

Biologija

2

-

-

-

11.

Geografija

2

1

-

-

12.

Informatika

2

2

-

-

13.

Likovna umjetnost

2

2

-

-

14.

Grafički dizajn

2

2

2

2

15.

Fotografija i film

-

-

2

-

16.

Grafička tehnologija

2

2

2

2

17.

Strojevi i automatika

-

-

3

2

18.

Zaštita okoliša

-

1

-

-

19.

Multimedijske tehnologije

-

-

2

3

20.

Vizualne komunikacije

-

-

2

2

21.

Izborni predmet

-

-

-

2

22.

Praktična nastava*

3

3

6

6

IZBORNI PREDMET

 

21.1

Izrada web stranice

-

-

-

2

21.2

Promotivne aktivnosti u grafičkoj struci

-

-

-

2

21.3

Grafičke tehnike

-

-

-

2

NASTAVNI PREDMET

 

Stručna praksa **

84

84

84

0

* Praktična nastava se izvodi u računalnoj učionici i radnom procesu.
**Stručna praksa se izvodi u radnom procesu s ciljem razvijanja znanja i vještina koje je učenik stekao tijekom obrazovanja u prethodnim razredima. Ona se organizira po ugovorima škole i tvrtke, provodi se nakon završetka nastave i uvjet je za upis učenika u naredni razred.
 

preskoči na navigaciju