preskoči na sadržaj

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Login
Upisi

Sve o upisima u Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka

 

Što ja zapravo radim?

e-dnevnik

Prirodoslovna i grafička škola koristi e-Dnevnik. U nastavku su poveznice na odgovarajuće web-stranice.

Tražilica
Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Kemjski tehničar

Trajanje obrazovanja 4 godine


Opis poslova
Kemijski tehničar radi u kemijskom laboratoriju gdje provodi različite laboratorijske postupke da bi utvrdio strukturu i kvalitetu supstancija te uvjete njihove optimalne primjene. Organizira i izvodi ispitivanja kvalitete i analize materijala, provjerava funkcionalnost opreme. Također organizira i izvodi laboratorijske postupke na području kemijskih reakcija i kemijsko-fizikalnih tehnoloških operacija, provodi nadzor i odgovara za poštivanje mjera i propisa zaštite na radu te vodi evidenciju o utrošenim kemikalijama i stanju laboratorijske opreme. Ukoliko radi u laboratoriju koji uključuje i postrojenje za pokusnu proizvodnju, kemijski tehničar vodi i nadzire proizvodnju te optimira parametre za postizanje zadane kvalitete proizvoda. Ako radi s kemijskim laborantima, ima rukovodeću funkciju te za koordinaciju i kontrolu njihova rada utvrđuje tehnološke recepture i postupke prema kojima trebaju izvoditi zadatke. U pravilu, laboranti rade s jednostavnijom opremom, a složenije i nestandardizirane procedure provode kemijski tehničari. Oprema u laboratoriju može biti vrlo precizna i procesi automatizirani, što znači da kemijski tehničar mora znati rukovati opremom i koristiti se računalom u svakodnevnom radu. Budući da koordinira rad, on i prikuplja sve rezultate analize pojedinih uzoraka te u okviru danih ovlasti donosi odluke o upotrebljivosti supstancije i o eventualnim mjerama za korekciju kvalitete. U okviru svoga rada kemijski tehničar vodi i dokumentaciju o radu, o kvaliteti sirovina i proizvoda te o dobivenim rezultatima izvještava voditelje.
Kemijski tehničar može sudjelovati i u tehničkoj obradbi tržišta, što znači da treba biti u stalnom dodiru s potrošačima proizvoda koji raspolažu jednostavnijom tehnologijom primjene.

Radni uvjeti
Kemijski tehničari rade u zatvorenom i umjetno osvijetljenom prostoru. To mogu biti laboratoriji ispunjeni staklenim cijevima, posudama, plamenicima i drugom standardnom kemijskom opremom, ali i potpuno automatizirani, zatvoreni sistemi u koje tehničar stavlja pripravljene supstancije, a zatim na kontrolnom ekranu prati tok kemijskog procesa. Rade u standardnom radnom vremenu, osim iznimno, kada treba nadgledati dugotrajnije kemijske reakcije. Rad se odvija sjedeći ili stojeći, a uključuje i povremeno podizanje tereta. Kemijski tehničar radi sa supstancijama različitih svojstava, što znači da je moguća prisutnost neugodnih mirisa te kontakt sa supstancijama štetnim za zdravlje. Zbog toga je, u skladu s propisima zaštite na radu, potrebna upotreba zaštitne opreme, rukavica, naočala i maski. Potrebno je i poštivanje procedura pri korištenju i skladištenju otrovnog i zapaljivog materijala.

Poželjne osobine
Dobro opće zdravstveno stanje, strpljivost u radu, mogućnost dugotrajnog usmjeravanja pažnje, emocionalna stabilnost, smisao za rješavanje tehničkih problema. Zanimanje kemijskog tehničara primjereno je zdravim ljudima koji nemaju alergija (osobe koje pokazuju alergijske reakcije ne mogu raditi u kemijskim laboratorijima niti se općenito baviti kemijskom strukom), smetnje vida i sluha, neraspoznaju boje, respiratorne smetnje (bronhitis, asma), nedostatak osjeta mirisa, kronični ekcem kože te veća oštećenja lokomotornog sustava (ruku, nogu i kralježnice). Budući da je rad u laboratoriju okvalificiran kao posao s posebnim uvjetima rada, propisano je zapošljavanje pojedinaca čije su intelektualne sposobnosti u granicama prosjeka.

Što poslije škole?
Kemijski tehničari zapošljavaju se u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti te laboratorijima pri kemijskoj proizvodnji, proizvodnji i preradbi papira, proizvodnji nemetalnih materijala, kriminalističkim laboratorijima, farmaceutskoj i kozmetičkoj  industriji, građevinarstvu, brodogradnji, energetici, trgovinama – drogerijske robe, boje i lakova, parfumerijske robe i kozmetike.
Zbog stalnih promjena i usavršavanja laboratorijske opreme i kemijske tehnologije, očekuje se stalno stručno usavršavanje na dodatnim seminarima i edukacijama.
Budući da program kemijskog tehničara daje dobru podlogu za studij medicine, stomatologije, farmacije i veterine, ali i za sve ostale tehničke fakultete možete se upisati na neko od  navedenih visokih učilišta.

Dobro je znati
Poslovi kemijskog tehničara najsličniji su poslovima farmaceutskog tehničara, kemijskog laboranta, poslu operatora kemijskih postrojenja i ekološkog tehničara

NASTAVNI PLAN  ZA PROGRAM: KEMIJSKI TEHNIČAR
ŠIFRA: 200104

NASTAVNI  PREDMET BROJ SATI
  1. razred 2. razred 3. razred 4. razred
  tjedno tjedno tjedno tjedno
Hrvatski 3 3 3 3
Strani jezik 2 2 2 2
Povijest 2 2 - -
Vjeronauk / Etika 1 1 1 1
TZK 2 2 2 2
Geografija 2 1 - -
Matematika 4 3 3 3
Fizika 2 2 2 2
Biologija 2 2 2 -
Politika i gospodarstvo - - - 2
Računalstvo 2 2 - -
UKUPNO OPĆI DIO 22 21

15

14

POSEBNI STRUČNI DIO  
Opća kemija s vježbama 2+3 - - -
Anorganska kemija - 2+3 - -
Organska kemija s vježbama - - 3+3 -
Biokemija s vježbama - - - 2+3
Fizikalna kemija - - 2 -
Vježbe iz fizikalne kemije - - - 3
Abalitička kemija s vježbama - 1+3 - -
Tehnološke operacije s vježbama - - 2+2 -
Tehnološki procesi - - - 3
Primijenjena informatika - - 0+2 0+2
SRZ 1 1 1 1
UKUPNO 30 31 30 28
IZBORNI PROGRAM  
Drugi strani jezik 3 3 1 1
Izabrani pokusi u kemiji 0+2 0+2 - -
Mineralogija - - 1 -
Mikrobiologija - - - 0+2
Forenzička ispitivanja - - - 0+2
Geokemija - - 1 -
Toksikologija - - - 1+2
Mjerenja u okolišu - - 0+2 -
Astrokemija - - 1 -
Povijest kemije - - - 1
Izabrani kemijski procesi - - 1 1
Kemija i nutricionizam - - 1+1 -
Osnove ekologije 1 - - -
Kemijski procesi u okolišu - 1 - -
UKUPNO 3 34 33 33
FAKULTATIVNI PROGRAM  
Latinski jezik 2 2 - -
Stručna praksa - 80 80 40

 

preskoči na navigaciju