preskoči na sadržaj

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Login
Upisi

Sve o upisima u Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka

 

Što ja zapravo radim?

e-dnevnik

Prirodoslovna i grafička škola koristi e-Dnevnik. U nastavku su poveznice na odgovarajuće web-stranice.

Tražilica
Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Medijski tehničar

Trajanje obrazovanja 4 godine

Opis poslova
Medijski tehničar je vrlo široko usmjeren program  kojim se usvaja znanje iz područja info. tehnologija i multimedijskih komunikacija koja su nužna za izradu promotivnih prezentacija novih ideja, proizvoda, osoba i projekata.Medijski tehničar novo je zanimanje koje se pojavilo kao rezultat potreba za stručnjacima koji će proširiti ponudu grafičkog oblika u prostor multimedijskih sadržaja. Cilj programa je osposobiti učenike do kreativne razine u obavljanju poslova izrade multimedijskih sadržaja. Kao rezultat učenja i stvaranja učenici se moraju osjećati sposobni za uporabu internet tehnologije kako bi razumjeli nove problemske situacije na internetu.
Multimedijalni sadržaji kombiniraju tekst, sliku, zvuk, animaciju i videozapise, a za njihovu reprodukciju ranije su korištena vrlo različita sredstva, premda se u posljednje vrijeme za reprodukciju multimedijalnih zapisa najčešće koristi multimedijalno računalo, a za pohranu podataka CD-ROM ili Internet.
Primjena multimedije na web stranicama zahtijeva dobro poznavanje načina izrade i prikladne uporabe audio-zapisa, videozapisa i animacije, kao i naprednih razvojnih alata za multimediju na web stranicama.

Radni uvjeti
Medijski tehničar radi u zatvorenom prostoru pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti, pretežno sjedeći. Dio poslova obavlja u prostoriji bez buke i isparavanja, a prema potrebi posla, odlazi i u druge radne prostorije. Njihov posao zahtijeva veliku predanost radu: kako su vezani uz definirane rokove u kojima moraju završiti posao, često na poslu ostaju duže ili rade i kod kuće. Medijski tehničar može raditi i kao snimatelj pa tada  priroda posla zahtijeva i rad na otvorenom.

Poželjne osobine
Dobro razvijena psihomotorika, dobar vid na blizinu, raspoznavanje boja i njihovih nijansi i različitih oblika, sposobnost brzog uočavanja, dobra ručna spretnost i spretnost prstiju, dobra misaona koncentracija, odgovarajuća kulturna razina, kreativnost, sklonost likovnom izražavanju i dizajnu. Medijski tehničar mora imati smisla za tehničke probleme i prostorne odnose. Važno je da su precizni u radu, spretnih ruku i prstiju te normalna vida. Poželjno je da dobro crtaju, da mogu jasno prikazati raznovrsne prostorne odnose, da vole suradnju s drugim ljudima i da su komunikativni te spremni raditi dugo i povremeno se odricati uobičajenih trenutaka odmora.
Zanimanje medijski tehničar primjereno je zdravim ljudima koji nemaju smetnje sluha, respiratorne smetnje ( bronhitis, astma), sklonost alergijama, kronični ekcem kože, oštećenja lokomotornog sustava ( ruku, nogu i kralježnice ).

Što poslije škole?
Za medijskog tehničara je važno da se u radu stalno usavršavaju.
Mogućnost zapošljavanja u TV kućama, glazbenim studijima, dizajnerskim studijima, novinskim kućama, u radio postajama te rad u reklamno – propagandnoj djelatnosti kao i samostalna djelatnost.
Za nastavak školovanja treba naglasiti da takav široko usmjeren program  omogućuje ravnopravnu konkurenciju pri upisu na studije - od info. znanosti do studija za dizajn ili kazališne i filmske umjetnost, Tu su i mogućnosti upisa  na grafičkom fakultetu i četverogodišnji Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu koji školuje visokoobrazovane dizajnere, specijalizirane za industrijski ili grafički dizajn kao i upis na Akademiju likovnih umjetnosti.
Osim navedenih visokih učilišta, zainteresiranima se nudi i nekoliko privatnih škola koje organiziraju dvogodišnje tečajeve s područja dizajna. Završavanjem ovih fakulteta i škola ne stječe se stručni naziv diplomirani dizajner.
 

Nastavni plan (novi)

NASTAVNI PREDMET

BROJ SATI

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

tjedno

tjedno

tjedno

tjedno

ZAJEDNIČKI   OPĆEOBRAZOVNI  DIO

1.

Hrvatski jezik

4

4

3

3

2.

Strani jezik

3

3

3

3

3.

Povijest

2

2

-

-

4.

Vjeronauk / Etika

1

1

1

1

5.

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

2

6.

Politika i gospodarstvo

-

-

-

2

7.

Fizika

2

2

-

-

8.

Matematika

3

3

3

3

9.

Kemija

-

2

-

-

10.

Biologija

2

-

-

-

11.

Geografija

2

1

-

-

12.

Glazbena umjetnost

-

-

1

1

13.

Informatika

2

2

-

-

14.

Likovna umjetnost

2

2

-

-

POSEBNI STRUČNI DIO

STRUKOVNO-TEORIJSKI PREDMETI

 

Zvuk

3

 

 

 

 

Fotografija

4

 

 

 

 

Video

 

6

 

 

 

Računalna grafika

 

2

 

 

 

Vizualne komunikacije

 

 

2

 

 

Animacija

 

 

4

 

 

3D animacija

 

 

 

4

 

 Medijske prezentacije

 

 

3

3

 

Medijski projekti

 

 

6

6

IZBORNI STRUKOVNI PREDMETI

 

Film

 

 

4

 

 

Kreativna fotografija

 

 

4

 

 

Uvod u audio produkciju

 

 

4

 

15.

Grafički dizajn

-

-

4

 

 

Televizija

 

 

 

4

 

Medijska fotografija

 

 

 

4

 

Audio produkcija

 

 

 

4

 

Primjenjeno crtanje

 

 

 

4

PRAKTIČNA NASTAVA

 

Praktična nastava

0

0

0

0

 

preskoči na navigaciju