preskoči na sadržaj

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Login
Upisi

Sve o upisima u Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka

 

Što ja zapravo radim?

e-dnevnik

Prirodoslovna i grafička škola koristi e-Dnevnik. U nastavku su poveznice na odgovarajuće web-stranice.

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

GLOBE projekt
Međunarodna konferencija "GLOBE Learning Expedition 2018"
Administrator / datum: 7. 9. 2018. 12:25

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka sudjelovala na međunarodnoj GLOBE GLE konferenciji 2018.

Od 1. do 6. srpnja 2018. u mjestu Killarney u Irskoj održala se međunarodna konferencija "GLOBE Learning Expedition 2018" na kojoj su sudjelovale učenice Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka Margareta Kljun i Patricia Pešić, zajedno sa svojim mentoricama, profesoricama Marinom Pavlić i Irenom Sabo.

GLOBE je međunarodna organizacija koja se bavi podučavanjem mladih da poštuju i štite okoliš. Podijeljena je u 5 regija: Euroazija, Azija, Afrika, sjeverna Amerika i južna Amerika. Iz svake regije je izabran po jedan govornik koji je prikazao svoj rad u GLOBE-u, s ciljem je da se što više mladih upozna i zainteresira za prirodoslovlje i okoliš. 

Naše učenice izabrane kao predstavnice regije Euroazija na temelju poslanog videa kojega su izradili učenici smjera Medijski tehničar Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka sa prof. Ivom Vlah.

Na konferenciji su učenice  održale dva predavanja, prvo predavanje slušalo je oko dvjesto sudionika konferencije. Istovremeno su učenice podijelile knjižice koje predstavljaju rad GLOBE grupe Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka.

Učenice Margareta i Patricia izabrane su kao glasnogovornice regije Euroazija između 180 učenika iz cijeloga svijeta.

Pod "Opširnije" pogledajte više fotografije s konferencije i pročitajte više o projektu "Who do Mosquitoes Like?"


[OPŠIRNIJE]GLOBE KONFERENCIJA U COLORADU
Administrator / datum: 13. 7. 2016. 13:13

Članak na www.novilist.hr


[OPŠIRNIJE]GLOBE SCIENCE VIRTUAL FAIR 2016
Administrator / datum: 7. 7. 2016. 16:03


[OPŠIRNIJE]Državna smotra i natjecanje GLOBE
Borka Širola / datum: 24. 5. 2016. 07:48

Državna smotra i natjecanje GLOBE škola, Zadar 10.-12. svibnja 2016.

Naša je GLOBE ekipa u sastavu Dino Bešić,Sarah Butigan i Lucija Kučej , sa mentoricama Irenom Sabo i Marinom Pavlić dobila priznanje za izrazito uspješan istraživački projekt „Mračne tajne Sovjaka“

Međunarodno natjecanje

Projekt GLOBE grupe Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka koju vode mentorice Marina Pavlić i Irena Sabo: “Determining the presence of heavy metals in the air by using GLOBE protocols for aerosols, conductivity and pH“ je na Međunarodnom natjecanju u Coloradu ocijenjen izvrsnim i pozvani smo na GLOBE Science Virtual Fair 2016. od 16.-21. srpnja 2016. u Estes Park, Kolorado. Školu će predstavljati učenici Dino Bešić i Sarah Butigan.

Učenici su također predloženi za ministrovu nagradu.


[OPŠIRNIJE]GLOBE Science Virtual Fair 2016
Administrator / datum: 25. 4. 2016. 09:27

Učenici GLOBE grupe Sarah Butigan iz IV PG, Dino Bešić iz IV KE i Lucija Kučej iz IIPG razreda sa mentoricama profesoricama Marinom Pavlić i Irenom Sabo pozvani su na Državnu smotru i natjecanje koje će se održati od 10. do 12. svibnja 2016. u Zatonu kod Zadra.

 

 


[OPŠIRNIJE]GLOBE 2015/2016
Administrator / datum: 12. 4. 2016. 14:53

Izvješće sa Državnog natjecanja 2015.

http://www.slideshare.net/MarinaPavlic/prezentacija-daruvar

 

Novi projekti

A) Međunarodni

1) Aerosols in Europe
Solarnim fotometrom koji nam je donirala udruga YLACES mjerimo aerosole u zraku.
O aerosolima:
http://www.slideshare.net/MarinaPavlic/svjetlost-kao-pokazatelj-klimatskih-promjena-i-oneienja-15sek


2) GLOBE Virtual Fair 2016


Pripremili smo i poslali projekt na međunarodno natjecanje u SAD, Colorado koje će se održati od 16. - 23. srpnja 2016.
Ovdje je link za  prezentaciju
http://www.slideshare.net/MarinaPavlic/globe-virtual-fair-project-2016

Sažetak i nacrt možete pronaći na linku:
http://www.globe.gov/news-events/globe-events/virtual-conferences/2016-international-virtual-science-fair/virtual-science-fair-reports
pod nazivom Determinating heavy metals in air using GLOBE protocols
for aerosols, conductivity and pH.

 

3. Za udrugu YLACES radimo na projektu:"Aerosols in Bakar"

Prošle godine smo ispitivali aerosole u Bakru "mokrom metodom", a nastavljamo mjerenjem aerosola solarnim fotometrom. Prikaz rada dosadašnjeg rada:
http://www.slideshare.net/MarinaPavlic/globe-prezentacija-lebdee-estice-u-bakru
 


B) PROJEKT ZA DRŽAVNO NATJECANJE 2016.


Ovdje je prikazana prezentacija za međužupanijsko natjecanje održano u Labinu 30. ožujka 2016. u kojoj je prikazan rad GLOBE grupe u razdoblju od veljače 2015. do veljače 2016. i naš projekt za Državno 2016. "Mračne tajne Sovjaka"

http://www.slideshare.net/MarinaPavlic/rad-globe-grupe-20152016
 


[OPŠIRNIJE]GLOBE grupa - Aerosoli u zraku
Iva Vlah / datum: 17. 12. 2015. 13:35

GLOBE

GLOBE grupa naše škole uključila se ove godine u međunarodni projekt Aerosoli u zraku. Obzirom da više škola diljem Europe surađuje na istom projektu, učenici i profesorice se upoznaju jedni s drugima putem videa.


[OPŠIRNIJE]GLOBE - slike za preuzimanje
Administrator / datum: 29. 10. 2014. 14:22

Niže možete preuzeti slike škole.


[OPŠIRNIJE]GLOBE projekt na konferenciji u Norveškoj
Administrator / datum: 12. 10. 2013. 15:29

Učenici Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka pokazali svoj rad u Norveškoj

Od 15. do 22. rujna učenice Tiffany Tauković i Karla Labinjan  su sa svojim mentoricama Marinom  Pavlić i Irenom Sabo posjetile Oslo i provele dva dana u razgledavanju. Bilo je ledeno s kišom, ali to nas nije omelo. Posjetili smo Kraljevsku palaču, Nacionalnu galeriju, park skulptura, Botanički park, a cijeli dan smo proveli u razgledavanju na otočiću gdje se nalaze Pomorski muzej, Muzej vikinga i Kon Tiki muzej.  
Utorak smo krenuli u Dalen gdje se je održala konferencija. To je malo mjesto u pokrajini Telemark smješteno u udolini ,na delti rijeke Tokke gdje ulazi u jezero Bandak a okružen je brdima. Tu smo pogledali rudnik bakra i Vest Telemark muzej u kojem  su prikazane stare nošnje običaji, namještaj, alati i sve potrepštine koje su se nekad koristile. Posjetili smo i najočuvaniju drvenu katoličku crkvu Eidsborg Stave Church iz 13.stoljeća.
 
Na konferenciji su u sklopu The Tree Ring projekta učenice su na engleskom jeziku prikazale rad GLOBE grupe o promjenama klime u Primorsko-goranskoj  županiji. 
Učenice su se dobro snašle u komunikaciji na engleskom jeziku sa svojim vršnjacima i stekle nove prijatelje. Na žalost nastavnici i učenici naše partner škole nisu mogli doći pa nam je partner bila  srednja škola iz Dalena.
 
 
Nakon što su sve škole predstavile svoje radove zaključak konferencije je bio da treba nastaviti sa proučavanjem godova drveta kako bi se dobili precizniji rezultati. I mi smo stekli nove prijatelje iz Norveške i Češke sa kojima smo dogovorili daljnju suradnju i nadamo se da ćemo opet surađivati u nekom novom projektu.

[OPŠIRNIJE]Uspjesi GLOBE grupe u 2012./2013.
Administrator / datum: 29. 4. 2013. 15:10

1. Osvojeno 1.mjesto na natječaju Novog lista i INE sa projektom: Ljekoviti lovor-simbol časti i slave

2. Finalisti natjecanja Ideja godine u organizaciji Visokog učilišta Effectus i Veleučilišta Algebra sa projektom: Eterična ulja i njihovi pripravci

3. Osvojeno 2. mjesto na međužupanijskom natjecanju u Labinu i plasman na Državno natjecanje koje će se održati od 13. do 15.svibnja 2013. u Zadru.

Voditeljice GLOBE grupe Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka su profesorice Marina Pavlić i Irena Sabo.
 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni „Globe“ projekt „The Tree Ring“
Administrator / datum: 17. 10. 2012. 10:22

Predstavnice Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, profesorice Marina Pavlić i Irena Sabo su od 19. do 22.rujna 2012. godine sudjelovale na drugoj međunarodnoj konferenciji - radionici projekta The Tree Ring u gradu Piseku, Republika Češka.

Konferenciji su prisustvovali nastavnici – GLOBE voditelji škola iz Češke, Norveške i Hrvatske, znanstvenici i predstavnici Ministarstva obrazovanja Kraljevine Norveške, koja daje materijalnu potporu projektu, Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i eko udruge TERESA iz Češke.

Više o tome možete pročitati na školskim web stranicama GLOBE projekta.


[OPŠIRNIJE]RSS


Međunarodni „Globe“ projekt „The Tree Ring“

Predstavnice Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, profesorice Marina Pavlić i Irena Sabo su od 19. do 22. rujna 2012. godine sudjelovale na drugoj međunarodnoj konferenciji - radionici projekta The Tree Ring u gradu Piseku, Republika Češka. (Prva međunarodna konferencija održana je u Baškoj, Republika Hrvatska od 5.do 8. listopada 2011. godine ).

Konferenciji su prisustvovali nastavnici – GLOBE voditelji škola iz Češke, Norveške i Hrvatske, znanstvenici i predstavnici Ministarstva obrazovanja Kraljevine Norveške, koja daje materijalnu potporu projektu, Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i eko udruge TERESA iz Češke.

Tema projekta je istraživanje godova drveća, s ciljem utvrđivanja i uspoređivanja klimatskih razdoblja u područjima Češke, Norveške i Hrvatske. Suradnja učenika, nastavnika i znanstvenika na temu dendrologije i klime je poticaj za primjenu istraživačkog pristupa poučavanju te za povezivanje sadržaja i vještina  predmeta koje učenici ne slušaju u redovnoj nastavi. U realizaciju projekta uključeno je i usavršavanje engleskog jezika (sva komunikacija se odvija na engleskom jeziku), a suradnja sa školom iz druge zemlje može potaknuti uspostavljanje međukulturne suradnje i upoznavanje sa drugim načinima života i poučavanja.
U projektu sudjeluju škole partneri – twin schools, ukupno 10 škola iz Norveške, 7 škola iz Hrvatske i 6 škola iz Češke. Sve su škole izabrane n temelju rezultata postignutih na GLOBE smotrama. Naša škola partner je Skeisvang videregående škole iz Haugesunda-Norveška.

U sklopu konferencije održane su prezentacije škola o dosadašnjem radu u Projektu, analiza dosadašnjeg istraživanja godova te cjelodnevna terenska radionica na području  grada Zvikova koja je sudionicima ponudila istraživanja tla i kruženja ugljika kao i daljnja istraživanja godova.
Svaka škola je prikazala i poster sa podatcima istraživanja u protekloj školskoj godini.

Partnerske su škole dogovorile daljnju suradnju na projektu koja uključuje i međusobne posjete učenika i nastavnika. Pogledali smo i prezentacije škola koje su već bile u posjetu svojim partnerima te su prikazale zajedničke radove.

Treća, završna konferencija održati će se od 16. do 20. rujna  2013. u Dalenu, Kraljevina Norveška.

 

 

Priloženi dokumenti:
PosterGLOBEPGSRi.pdf

preskoči na navigaciju